Περυσινάκης - Μουσικό αλφαβητάρι, σύγχρονη μέθοδος μουσικής ανάγνωσης

Solfege Book

Store inventory

Online purchase
Out of stock
Athens 1 Store
28, Alexandras Avenue
Out of stock
Athens 2 Store
332, Siggrou Avenue
Out of stock
Thessaloniki Store
23, Filikis Eterias str.
Out of stock
Patras Store
155, New National Road Athens - Patras
Out of stock
B-Stock
Out of stock
New
Price / Piece
Out of stock
Including tax 6%

Η ανάγνωση της παρτιτούρας ήταν πάντα ένα εμπόδιο σε πολλούς που προσπάθησαν να ασχοληθούν με τη μουσική. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 35-40% των παιδιών που γράφονται σε ένα ωδείο ή ένα όργανο παραιτούνται από την προσπάθεια μες στα πρώτα τρία χρόνια.

Βασική τους αιτία -πέρα από το ότι αντιλαμβάνονται ότι το όργανο χρειάζεται περισσότερη μελέτη- είναι η μουσική ανάγνωση. Οι νότες, οι αξίες, οι κλίμακες είναι στην αρχή πολύπλοκες έννοιες που τους δυσκολεύουν και τους κλείνουν το δρόμο προς το να γίνουν οι "μουσικοί που ονειρεύτηκαν".

Στις σχολές και στα ωδεία για χρόνια επικρατεί ένα σύστημα εκπαίδευσης, που ναι μεν έχει δοκιμαστεί και έχει βγάλει σπουδαίους μουσικούς, δεν παύει όμως να έχει τις ατέλειές του και να χαρακτηρίζεται από πολλούς ξεπερασμένο. Στο σύστημα εκείνο όποιος μαθητής έχει πείσμα και μελετάει "θα περάσει τη γραμμή", θα γίνει μουσικός. Οι υπόλοιποι θα κουραστούν από τις νότες και το άχαρο αρχικό ρεπερτόριο, και θα εγκαταλείψουν σύντομα. Τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας από τις μεγάλες σχολές της Αμερικής, το σύστημα της μουσικής εκπαίδευσης έχει διαφοροποιηθεί αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο. Πολλές σχολές ξεκινούν με ακουστικά μαθήματα, άλλες με ρυθμικά, άλλες με μαθήματα οργάνου κι άλλες με συνδυασμό των παραπάνω. Όποια κι αν είναι η μεθοδολογία της κάθε σχολής, το ζητούμενο πάντα θα είναι ένα: να ξεκλειδώσει ο ενδιαφερόμενος τον κώδικα της μουσικής ανάγνωσης και γραφής προκειμένου να ξεκινήσει το ταξίδι του στον μεγάλο δρόμο της μουσικής.

Το βιβλίο που κρατάς αποτελείται από έξι κεφάλαια. Τα πρώτα πέντε χωρίζονται σε δύο τμήματα, στο ρυθμικό και το μελωδικό, που κινούνται παράλληλα. Στο πρώτο τμήμα, στο ρυθμό, μαθαίνεις τις ρυθμικές αξίες, χωρίς να χρειάζεται να παίζεις κάτι συγκεκριμένο στο όργανο. Αφού κατανοήσεις τις ρυθμικές απαιτήσεις κι έχεις εξασκηθεί αρκετά, περνάς στο δεύτερο τμήμα του κεφαλαίου, στη μελωδία. Τα κεφάλαια αυτά λειτουργούν προοδευτικά, παρέχοντας την απαραίτητη κάθε φορά δόση Θεωρίας. Στο έκτο κεφάλαιο θα συναντήσεις επιμέρους στοιχεία μουσικής σημειογραφίας, που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να εκτελεστεί ένα μουσικό κείμενο, χρωματισμούς, διαφοροποιήσεις στην ταχύτητα κ.ά. Έτσι θα έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα των περισσότερων σημαδιών μιας παρτιτούρας.

Δύο πολύτιμοι σύμβουλοι και βοηθοί στη διαδρομή σου αυτή είναι ο μετρονόμος και το κουρδιστήρι. Υπάρχουν άπειρες εφαρμογές που μπορείς να κατεβάσεις εύκολα (και συχνά δωρεάν), τόσο για συσκευές κινητών, όσο και για υπολογιστές. Μπορείς να τις αναζητήσεις ως "metronome" και "tuner". Ετοιμάσου! Σύντομα, θα μπορείς να διαβάζεις οποιοδήποτε μουσικό κείμενο θελήσεις! Καλό δρόμο! (Πάρις Περυσινάκης, από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

  1. αξίες, παύσεις - σύζευξη διάρκειας, παρεστιγμένοι φθόγγοι - πεντάγραμμο
  2. όγδοα, τόνος και ημιτόνιο, μείζων/ελάσσων κλίμακα - κλίμακες με μία αλλοίωση
  3. δέκατα έκτα - κλίμακες με δύο αλλοιώσεις
  4. τρίηχα, - μελωδικές ασκήσεις με τυχαία σημεία αλλοίωσης
  5. μεικτά και σύνθετα μέτρα - συμπληρωματικά στοιχεία μουσικής γραφής

 

 

Σελίδες: 178
Γλώσσα: Ελληνικά
Εκδόσεις: Fagotto

From the same category